Sinergija Challange 2019

Team building 2019
jun 13, 2019

Nekada davno, pre više od 10 godina kročili smo u magični svet informacionih tehnologija. Radeći na kompleksnim projektima, savladavali smo nove tehnologije i adaptirali se na turbulentan svet oko nas. Možda zvuči malo bajkovito, ali put u neistražene teritorije IT sveta svakako to i jeste. Danas smo stigli do random foresta, neuronskih mreža i mašinskog učenja. Zato smo i odlučili da se takmičimo na javnoj areni Sinergija 2019 koju je organizovao Microsoft. Prihvatili smo izazov u želji da probamo da se predstavimo publici koju su sačinjavali eminentni stručnjaci i menadžeri iz sveta srpskog biznisa.

 

_DJT7674 Sinergija 2019

Pored besprekorne organizacije, Sinergija se potrudila i oko izazova koji nije bio nimalo lak. Trebalo je odrediti tačnu vrednost polovnih automobila i predložiti rešenje za automatizaciju procesa prenosa vlasništva nad njima.
Naše rešenje ne samo da je namenjeno učesnicima u procesu uvoza i procene vrednosti vozila radi carinjenja i oporezivanja, već svim građanima Srbije kao javni servis. Ono omogućava procenu u bilo kom trenutku životnog veka vozila.

 

Kako smo ovo postigli?

 

Zahvljajući Microsoft Azure Services. Uzimamo podatke sa relevantnih izvora, kako domaćih tako i stranih, skladistimo u Datawarehouse nakon čega stupa mozak našeg rešenja na scenu – naš Machine learning model u Azure ML Service. Naš model uzima u obzir ne samo tržišna kretanja već i zakonsku propisanu metodu otpisa vrednosti vozila. Ozbiljnom matematikom dobijamo klase visoke tačnosti i generalizacija, otpornost na tržišne devijacije, dok se trend kretanja uzima u obzir. To je kao da pravimo katalog za vrednost vozila na svakodnevnom nivou.
Ostatak arhitekture je zadužen da odgovori na skokove u povecanju broja zahteva, kako bi se sve odvijalo “glatko”.
Uspeli smo da postignemo sve što je traženo :

 

• Jednostavnost
• Prilagodljivost
• Transparentnost
• Dostupnost

 

ali i da ostavimo odškrinuta vrata za povezivanje carine, poreske uprave i MUPa u procesu automatizacije celokupnog procesa.

 

_DJT7799 Sinergija 2019

Stručni žiri je prepoznao naš trud i nagradio našu ideju prvim mestom. Naravno da ovaj uspeh nije prošao nezapaženo i da sada mnogi znaju za čudesnu transformaciju koja se dešava u našoj maloj fabrici koda. Ipak smo mi AVS Solutions i naš davnašnji moto je „Donosimo život idejama“. Na nama je nastavimo da učimo, da rastemo, da se razvijamo i naravno da damo sve od sebe da naša ideja zaživi i olakša život svim građanima Srbije.